Informatie voor professionals

Inkomen

Het Jongerenloket:

> helpt bij het vinden van werk
> helpt bij het invullen van de 4 weken zoektermijn bij aanvraag van een uitkering
> geeft advies over bijverdienen naast school of studie
> geeft advies over omgaan met geld en rondkomen

Hulp nodig?

Uitkering en zoektermijn

meer info

Studiefinanciering en (studie)toeslagen

meer info

Ik word 18!

meer info

Uitkering en zoektermijn

Iedereen heeft geld nodig om rond te komen. Het Jongerenloket kan je helpen bij het vinden van een opleiding of werk, zodat je financieel op eigen benen kan staan. Mocht dat niet lukken, dan kan je bij de gemeente waar je woont een uitkering aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ben je nog geen 27 jaar, dan moet je meestal eerst 4 weken hebben gezocht naar werk of een opleiding. Is werken of naar school gaan nu niet mogelijk voor jou, dan hoef je geen 4 weken te wachten en kan je aanvraag direct in behandeling worden genomen.
Het jongerenloket kijkt naar jouw persoonlijke situatie en denkt graag met je mee.
Ben je ouder dan 27 jaar, dan kan je je inschrijven bij het UWV WERKbedrijf: www.werk.nl

Kom je er niet uit?

Studiefinanciering en (studie)toeslagen

Je volgt een opleiding om je te ontwikkelen en je kansen op werk te vergroten. Maar dit kost geld. Hiervoor kan je studiefinanciering aanvragen bij DUO en tegen een lage rente een lening afsluiten. Deze lening kan je flexibel en over een lange periode afbetalen.

Studiefinanciering is er op gericht dat je naast je studie ook nog werkt. Maar niet voor elke student is het vanzelfsprekend om naast een studie een bijbaantje te hebben. Heb je een lichamelijke of psychische beperking waardoor werken naast een studie niet lukt? Dan kan het zijn dat je recht hebt op studietoeslag. Neem hiervoor contact op met de gemeente waar je woont.

 

Daarnaast zijn er andere toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook hebben gemeenten aanvullende toeslagen. Check de websites hieronder voor meer informatie. Check waar je recht op heb via berekenuwrechtplus.nl en klik je gemeente aan

Als ik met een Jongerenconsulent in gesprek ben, voel ik me op mijn gemak. Het is net alsof ik met een vriend praat.Marloe, 23 jaar

Kom je niet rond en zit je vol
met financiele vragen?

Ik word 18!

Zodra je 18 bent geworden, verandert direct een aantal zaken. Je wordt dan zelf verantwoordelijk voor een aantal financiële zaken. Wij hebben voor jou informatie op een rijtje gezet waar je zoal aan kunt denken.

Algemene informatie

Als je nog geen DigiD hebt, vergeet deze niet aan te vragen zodra je 18 bent geworden. Een DigiD heb je nodig om allerlei zaken te regelen.

Het ministerie van Financiën heeft een handig platform ontwikkeld waar je ook veel informatie vindt over wat er verandert als je 18 bent geworden.

Een andere nuttige pagina van de Rijksoverheid met een handige checklist over waar je aan moet denken als je 18 jaar wordt.

Verzekeren

Je bent niet altijd meer automatisch bij je ouders meeverzekerd. Het is verstandig dit op tijd te checken vóór je 18 wordt. Bijvoorbeeld bij zorgverzekeringen is de verzekering van je ouders niet automatisch ook de voordeligste verzekering voor jou.

Dit zijn handige websites die jou kunnen helpen bij het afsluiten van een verzekering:

Nibud over zorgverzekeringen

Verbond van verzekeraars

Studiefinanciering

Voor het aanvragen van een studiefinanciering kun je terecht bij DUO

Toeslagen

Misschien heb je recht op toeslagen? Dit kan je hier checken. Laat maar opkijken! Je hebt een DigiD nodig voor het aanvragen van toeslagen.

Informatie voor ouders van kinderen die 18 worden

De Sociale Verzekeringsbank heeft informatie op een rij gezet over kinderbijslag, studiefinanciering en zorgtoeslag voor als uw kind 18 jaar wordt.

Informatie van de Sociale Verzekeringsbank

En het Nibud heeft ook handige informatie voor. Ook over wanneer uw kind 21 wordt en u niet meer onderhoudsplichtig bent.

Informatie van Nibud

1 > Weet wat je hebt; zet je inkomsten en uitgaven op papier

2 > Betaal verplichte uitgaven eerst (zoals huur of zorgverzekering)

3 > Denk na voordat je iets koopt en spaar voor grote uitgaven

4 > Op = op, ga geen schulden aan

5 > Vraag hulp als je niet rondkomt

Behoefte aan meer
financiele tips?