Informatie voor professionals

Inkomen

Het Jongerenloket helpt met:

> Het vinden van werk
> Het invullen van de 4 weken zoektermijn bij een aanvraag van een uitkering
> Advies over inkomen naast school of studie
> Advies over omgaan met geld en rondkomen

Hulp nodig?

Uitkering en zoektermijn

meer info

Studiefinanciering en (studie)toeslagen

meer info

Ik word 18!

meer info

Uitkering en zoektermijn

Iedereen heeft geld nodig om rond te komen. Het Jongerenloket kan je helpen bij het vinden van een opleiding of werk, zodat je financieel op eigen benen kan staan. Mocht dat niet lukken, dan kan je daarna bij de gemeente waar je woont een uitkering aanvragen.

 

Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ben je nog geen 27 jaar, dan geldt dat je eerst 4 weken moet hebben gezocht naar werk en/of opleiding. Het Jongerenloket kan je hierbij helpen. Pas na 4 weken zoektermijn kom je in aanmerking voor een uitkering en wordt je aanvraag in behandeling genomen.

Ga daarom eerst naar het Jongerenloket

 

Ben je ouder dan 27 jaar, dan kan je je inschrijven bij het UWV WERKbedrijf: www.werk.nl

Kom je er niet uit?

Studiefinanciering en (studie)toeslagen

Je volgt een opleiding om je te ontwikkelen en je kansen op leuk werk te vergroten. Maar dit kost ook geld. Hiervoor is de studiefinanciering van DUO. Via DUO kan je voor een lage rente een lening afsluiten die je flexibel en over een lange periode kan afbetalen.

– Voor informatie over de studiefinanciering: duo.nl
– Vraag jij je af hoe je later de schuld af kunt betalen?studententips.nl

De studiefinanciering is er op gericht dat je naast je studie ook nog werkt. Maar niet voor elke student is het vanzelfsprekend om naast een studie een bijbaantje te hebben. Heb je een lichamelijke of psychische beperking waardoor werken naast een studie niet lukt? Dan kan het zijn dat je recht hebt op de studietoeslag. Neem hiervoor contact op met de gemeente waar je woont.

 

Daarnaast zijn er andere toeslagen, zoals de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Ook hebben gemeenten aanvullende toeslagen. Check de websites hieronder voor meer informatie.Check waar je recht op heb via berekenuwrechtplus.nl en klik je gemeente aan

    • Doe een proefberekening toeslagen bij de Belastingdienst
    • Gebruik de rekenhulpen om te berekenen waar je aan toe bent
    • Check als je gaat studeren startstuderen.nl van DUO voor een handig overzicht van websites en het laatste nieuws over studiefinanciering en toelatingseisen.
    • Lees de tips en informatie over geld en studeren van Wijzer in geldzaken en het Nibud
    • Ga je studeren en heb je een kind? Bekijk studiemetkind.nl .

Als ik met een Jongerenconsulent in gesprek ben, voel ik me op mijn gemak. Het is net alsof ik met een vriend praat.Marloe, 23 jaar

Kom je niet rond en zit je vol
met financiele vragen?

Ik word 18!

Zodra je 18 bent geworden verandert direct een aantal zaken. Je wordt dan zelf verantwoordelijk voor een aantal financiële zaken. Wij hebben voor jou informatie op een rijtje gezet waar je zoal aan kunt denken.

Algemene informatie

Als je nog geen DigiD hebt, vergeet deze niet aan te vragen zodra je 18 bent geworden. Een DigiD heb je nodig om allerlei zaken te regelen.

Het ministerie van Financiën heeft een handig platform ontwikkeld waar je ook veel informatie vindt over wat er verandert als je 18 bent geworden.

Een andere nuttige pagina van de Rijksoverheid met een handige checklist over waar je aan moet denken als je 18 jaar wordt.

Verzekeren

Je bent niet altijd meer automatisch bij je ouders meeverzekerd. Het is verstandig dit op tijd te checken vóór je 18 wordt. Bijvoorbeeld bij zorgverzekeringen is de verzekering van je ouders niet automatisch ook de voordeligste verzekering voor jou.

Dit zijn handige websites die jou kunnen helpen bij het afsluiten van een verzekering:

Nibud over zorgverzekeringen

Verbond van verzekeraars

Studiefinanciering

Voor het aanvragen van een studiefinanciering kun je terecht bij DUO

Toeslagen

Misschien heb je recht op toeslagen? Dit kun je hier checken. Let op! Je hebt een DigiD nodig voor het aanvragen van toeslagen.

Informatie voor ouders van kinderen die 18 worden

De Sociale Verzekeringsbank heeft informatie op een rij gezet over kinderbijslag, studiefinanciering en zorgtoeslag voor als uw kind 18 jaar wordt.

Informatie van de Sociale Verzekeringsbank

En het Nibud heeft ook handige informatie voor. Ook over wanneer uw kind 21 wordt en u niet meer onderhoudsplichtig bent.

Informatie van Nibud

1 > Weet wat je hebt; zet je inkomsten en uitgaven op papier

2 > Betaal verplichte uitgaven eerst (zoals huur of zorgverzekering)

3 > Denk na voordat je iets koopt en spaar voor grote uitgaven

4 > Op = op, ga geen schulden aan

5 > Vraag hulp als je niet rondkomt

Behoefte aan meer
financiele tips?