Informatie voor professionals

School

Jongerenloket en RMC geven:

> informatie aan voortijdig schoolverlaters
> studiekeuze tips
> informatie over nuttige platforms zoals het Leerwerkloket regio Amersfoort

Hulp nodig?

Kiezen van een opleiding?

meer info

Voortijdig schoolverlater?

meer info

Schoolverzuim

meer info

Kiezen van een opleiding?

Je hebt het vmbo afgerond en wil een mbo opleiding gaan doen. Of misschien past de opleiding die je nu doet niet bij je en wil je liever wat anders. Er zijn handige websites om jou te helpen bij het maken van een keuze.

 

Ken je deze websites al?

mbostad.nl Alle middelbare beroepsopleidingen in Nederland zijn hier te vinden.
beroepeninbeeld.nl Informatie over alle beroepen op MBO-niveau.
Stagemarkt.nl Stages en leerbanen in het MBO.

Wil je hulp bij jouw volgende stap?

Voortijdig schoolverlater?

Een diploma op minimaal havo- of mbo-2- niveau (startkwalificatie) is een goede basis voor een leuke baan. Hiermee sta je sterker op de arbeidsmarkt. Wanneer je jonger bent dan 23 jaar en nog geen havo- of mbo-2-diploma of hoger hebt, word je gezien als voortijdig schoolverlater.

 

Ben je een voortijdig schoolverlater? Dan kunnen we  je helpen. In een gesprek kan je samen met één van onze trajectbegeleiders kijken naar jouw mogelijkheden en wensen voor een opleiding. We werken hiervoor samen met scholen. Ga je toch liever aan het werk of wil je leren en werken combineren? Dan kunnen we je ook verder helpen.

Handige studiekeuzetips:

1 > Maak lijstjes wat je wel en niet leuk vindt. Welke schoolvakken vindt je het leukste? Welke hobbies heb je? Wat vind je leuk om met vrienden te doen?

2 > Kijk welke beroepen hier op aansluiten.

3 > Kijk welke opleidingen hiervoor opleiden.

4 > Bezoek zoveel mogelijk open dagen om te kijken welke studie en school het beste bij jou past. Praat met docenten en studenten van de opleiding.

Schoolverzuim

Ben je ouder dan 18 jaar, dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Toch is het belangrijk om wel alle lessen te volgen. Spijbelen en te laat komen is voor de school en ons een signaal dat er meer aan de hand is en reden om ons zorgen te maken.

Verzuimgesprek 

Als je regelmatig zonder geldige reden afwezig bent geweest, dan krijg je een gesprek met je studieloopbaanbegeleider. Dit is iemand van je school die leerlingen begeleidt om een diploma te halen. Mocht je hierna nog steeds veel afwezig zijn, dan wordt jouw afwezigheid gemeld bij ons en word je opgeroepen voor een gesprek met een trajectbegeleider. In het gesprek gaan we het hebben over de reden van je verzuim. We proberen gezamenlijk een oplossing te bedenken om er voor te zorgen dat jij uiteindelijk je diploma behaalt.

Gevolgen verzuim

Als je daarna nog blijft verzuimen, dan kan dit gevolgen hebben voor het behalen van een diploma. Scholen kunnen je op een gegeven moment uitschrijven. Wees je ervan bewust dat hiermee je recht op studiefinanciering vervalt en dat je dit moet stopzetten.

Het RMC is behulpzaam, er wordt goed meegedacht.Naomi, 20 jaar

Zou je graag hulp willen bij het kiezen
van een studie die bij je past?